Faq
Autor: Kwasek
Witam. Wraz z nową wersją udostępniam nowy FAQ.
Bardziej obszerny i przejrzysty.
Zacznijmy najpierw co to jest FAQ.
Mianowicie, jest to zbiór najczęściej zadawanych pytań i odpowiedzi na nie.
Spis treści:
I. Podstawy
II. Niezbędne informacje
III. Ciekawostki
IV. Integracja
I. Podstawy
A. Poszukiwania.
Czy dłuższe wyprawy wpływają na nasze zdobycze z poszukiwań?
Tak, czym ustawimy dłuższe poszukiwanie (w minutach) tym więcej możemy zdobyć,
jednak najbardziej optymalnym rozwiązaniem jest 10 min.
Kilka razy pod rząd na poszukiwaniach nic nie znalazłem, dlaczego?
Na poszukiwaniach są przeróżne zdarzenia losowe i nie raz się zdarza, że nie przywieziesz żadnych zdobyczy.
W takim wypadku najlepszym rozwiązaniem jest konto premium dzięki któremu nie będą Cię nękać "pechowe" poszukiwania.
Gdzie mogę znaleźć wszystkie moje zdobycze z poszukiwań?
W dzienniku zapisują się wszystkie raporty z poszukiwań.
B. Walka
Nie mogę zaatakować pewnego gracza, dlaczego?
Prawdopodobnie masz od niego dużo wyższy lub niższy poziom.
Różnica niezbędna do ataków to 8 poziomów. Gdy przekracza, nie możesz zaatakować danego gracza, lub on Ciebie. Warto również sprawdzić czy nie ma zniszczonego statku, lub
nie został zaatakowany w ciągu ostatniej godziny.
Czy gdy zaatakuje któregoś z graczy otrzymam jakąś nagrodę?
Tak, za każdą wygraną otrzymujesz doświadczenie i około 10% złota przeciwnika.
Czy gdy, przegram z kimś walkę, coś tracę?
W przypadku przegranej, tracisz tylko 10% swojego złota.
Przegrywam z graczami równymi sobie lub słabszymi ode mnie dlaczego?
System walki jest dość skomplikowany, i nie raz szczęście przeważa na wygranej.
C. Statystyki
Co zwiększają moje statystyki?
Dzięki statystykom, mamy większe szanse na wygraną w walce.
Wyróżniamy 4 statystyki takie jak: atak, prędkość, opancerzenie sterowność.
Atak - zwiększa obrażenia
Prędkość - również zwiększa obrażenia
Opancerzenie - zmniejsza obrażenia doznawane w czasie walki, jak również ma wpływ na ilość ataków przeciwnika w czasie walki
Sterowność - zwiększa ilość naszych ataków podczas walki, w zależności od opancerzenia przeciwnika, im mniej ma opancerzenia, tym więcej zaatakujemy.
Jak ulepszyć swoje statystki?
Są dwa sposoby. Przy przejściu na kolejny poziom dostajesz jeden punkt do rozdania.
Możesz, też za pomocą złota podrasować swoje statystyki. Wszystko to w "podglądzie" gracza.
II. Niezbędne informacje
Co to jest ID i gdzie je znaleźć?
ID jest to numer gracza i można go znaleźć obok swojego nicka (nick to nazwa gracza), znajduje się w nawiasie.
Co dostaję w zamian za zdobycie poziomu?
Wraz z kolejnymi poziomami otrzymujesz jeden punkt, który możesz wydać na podniesienie statystyk (atak, prędkość, opancerzenie, sterowność lub powiększenia stanu statku), oraz 10 punktów stanu statku. Nowy poziom daje również nowe możliwości co do kupowania nowych rzeczy w sklepie.
Co to jest deuter?
Deuter, to najprościej mówiąc, paliwo w grze. Które można wykorzystać na poszukiwania.
Skończył mi się deuter, a nie mam złota na kupno co zrobić?
W takim wypadku, musisz poczekać do godziny 0:00 bo wtedy właśnie odnawia Ci się maksymalna ilość deuteru - domyślnie 120 litrów deuteru (premium 240). Deuter możesz również odebrać z klanu lub kupić na stacji.
Zepsuł mi się statek, nie mam kasy na naprawę co robić?
W takim wypadku musisz poczekać, automatyczna naprawa statku odbywa się o północy, a także w godzinach 10.00 i 18.00.
Dlaczego nie mogę pokonać przeciwnika na polowaniu.
Przeciwnicy są dopasowani poziomowo, jednak aby z nimi wygrać, nie wystarczy mieć dobry sprzęt, trzeba również zainwestować w statystyki.
Nie mogę walczyć ani pracować dlaczego?
Prawdopodobnie jesteś na poszukiwaniach, poczekaj aż wrócisz z nich, a będziesz mógł walczyć i pracować.
Pewien gracz mnie obraża co mam z tym zrobić?
Wystarczy zgłosić to administracji za pomocą zakładki "zgłoś".
III. Ciekawostki
Ranking, w opisie postaci nie zgadza się z normalnym...
Ranking w opisie postaci, jest prowadzony pod względem reputacji, więc nie jednego może zmylić fakt, że nie zgadzają się dane z rankingiem leveli.
Znalazłem błąd w grze co zrobić?
Jeśli znalazłeś w grze jakiś błąd możesz go zgłosić Game Masterowi poprzez zakładkę "zgłoś".
Czemu nie mogę kolorować profilu?
Prawdopodobnie jest to wina tego, że nie posiadasz konta premium.
Można używać więcej niż jednego dodatku?
Można w tym samym czasie mieć aktywne dwa dodatki, jeden stały i jeden czasowy.
Co to znaczy ban na ataki?
Gdy gracz zaatakuje tego samego przeciwnika 6 razy w ciągu dnia otrzymuje bana na ataki. Za pierwszym razem ban trwa 3 dni. Gdy sytuacja będzie się często powtarzała, czas kary będzie wydłużany.
W jaki sposób usunąć swoje konto?
Zanim to zrobisz przemyśl to, bo może kiedyś będzie Ci się chciało wrócić do gry, a kasacja konta jest nie odwracalna.
W celu skasowania konta, napisz do administratora gry.
Dlaczego na aukcjach nie ma podanych dokładnych czasów aukcji?
Czas do zakończenia aukcji jest podawany jako przybliżony zaokrąglany co 30 minut. Jeśli przykładowo do zakończenia jest około 14 godzin, może to być zarówno 13 godzin 45 minut, jak i 14 godzin i 15 minut.
Co się dzieje z moim złotem które zalicytuje na aukcji?
Gdy ktoś przebiję twoją kwotę dostajesz je z powrotem.
Boje się, że nie zdołam wykonać questa co teraz?
Poczekaj, aż się skończy lub go odwołaj i zacznij od nowa gdy będziesz się już czuł bardziej doświadczony.
Gdy nie uda Ci się go wykonać, quest nie przepada i możesz go wykonać w dowolnym innym momencie.
IV. Integracja
A. Planeta
Nie mogę kupić planety.
Prawdopodobnie nie masz wystarczającej liczby delois, gdyż planeta kosztuje nie tylko złoto, ale także i ten surowiec.
Co daje planeta?
Planeta, choć droga, to opłaca się w nią zainwestować. Można na niej budować wszelkie budynki które przynoszą zyski, a nawet można zacząć produkować własną flotę i rabować kolonie innych graczy.
Ile mogę mieć planet w grze?
Niestety na obecną chwilę w grze pojedynczy gracz może mieć tylko jedną planetę.
B. Klan
Czy opłaca się być w klanie?
Oczywiście. Będąc w klanie otrzymujesz wiele możliwości np. darmową naprawę czy darmowy deuter. Możesz się szybciej i łatwiej kontaktować z innymi graczami. I najważniejsze masz ochronę i ludzi którzy będą Cię wspierać.
Na czym polegają wojny klanowe?
Lider klanu rzuca wyzwanie i od teraz przeciwny klan staje się waszym wrogiem i to ich na pierwszym miejscu powinniście atakować w celu wygrania wojny. Na razie jedyną nagrodą (oprócz respektu) są punkty widoczne w rankingu klanów.
Nie mogę odebrać deuteru z klanu.
Deuter możesz odebrać tylko i wyłącznie raz w dniu i pewnie właśnie to zrobiłeś.
Istnieje też opcja, że lider klanu odebrał Ci możliwość odbierania paliwa.
Proszę o komentarze co do tej wersji, ewentualnie błędy, poprawki.
Pozdrawiam.